0%
BACKLİNK PAKETLERİNE ÖZEL %60 NET İNDİRİM!
SEO & Dijital Pazarlama

SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı 15 dakika okuma süresi
Backlinkdanismani

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web internet sitesinin değerini arttırmak üzere çeşitli yöntemlere başvurulmasıdır. SEO ile birlikte web sitesinin değeri artarak arama motorlarında daha üst sıralarda yer alır. Bir web sitesinin daha üst sıralarda yer alması daha fazla ziyaretçi kazanmak demektir.

Kapsamlı bir SEO çalışması yapmak için arama motoru kriterlerini tamamlanması gerekir. İnternet sitesinin genel görünümü ve içeriği dikkate alınarak yapılır.

SEO Nedir?

SEO nedir? Sorusuna verilebilecek en iyi cevap: Web sitesinin arama motorları kriterlerini tamamlayarak arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer alabilmesi için yapılan çalışmadır. İnterneti kullanarak kişiler daha fazla bilgiye, ürüne ve çeşitli araçlara ulaşmak isteyebilirler. Kişinin ulaşmak istediği bilgi, ürün veya aracı bulabilmesi için arama motorunu kullanması gerekir. Arama motorlarında yer alan internet siteleri ise kişiye ne kadar doğru, taze ve yenilikçi bilgi, ürün sunuyor ise o kadar üst sırada yer alacaktır.

SEO ile birlikte bir web sitesinin anahtar kelimelerinde daha üst sıralarda yer alabilmesi hedeflenir. İnternet sitesinin arama motorlarında daha üst sıralarda yer alabilmesi için SEO teknikleri uygulanır ve arama motoru optimizasyonu tamamlanması gerekir. Web sitesi sahibi ziyaretçiye daha kolay, hızlı ve kullanışlı bir internet sitesi sunarak anahtar kelimelerinde yükselişe geçebilir. 

SEO Açılımı Nedir?

SEO’nun İngilizce açılımı Search Engine Optimization’dur. Türkçesi ise Arama Motoru Optimizasyonudur.

SEO’nun Önemi Nedir?

SEO çalışması, reklamlara nazaran daha kolay olan ve daha az maliyetli olan bir yöntemdir. Mükemmel bir pazarlama stratejisi olan bu yöntem sayesinde bütçenizi ekonomik bir şekilde yönetebilir ve farklı alanlara daha fazla yatırım yapabilirsiniz.

SEO çalışması ile birlikte SEO’nun önemini aşağıdaki maddeler ile açıklayabiliriz:

  • Anahtar kelime takibini yapmak için
  • Web sitesinin ziyaret edilip edilmediğini öğrenmek için
  • Web sitesinin ziyaretçi tarafından ziyaret edildiğinde sayfada ne kadar süre kaldığını görebilmek için
  • Ziyaretçinin kaç farklı sayfayı gezdiğini görebilmek için
  • Sipariş, bilgi veya farklı formların kullanılıp kullanılmadığını görebilmek için

Gibi farklı maddeler ile sıralama yaparak SEO’nun önemini detaylandırabiliriz.

SEO Neden Gereklidir?

SEO stratejilerini web sitesine uygulayarak daha fazla ziyaretçi kazanımı hedeflenmiş olunur. Anahtar kelimelerinde SEO stratejilerini uygulayan bir web sitesi daha üst sıralarda yer alabileceği için daha fazla ziyaretçi ile birlikte daha otoriter bir konumda olacaktır.

Bir e – ticaret sitesi sahibiyseniz veya bir kişisel blog sahibiyseniz arama motorlarında daha fazla üst sıralarda yer alabilmek için SEO tekniklerinden faydalanmanız gerekir. Aynı zamanda SEO, daha üst sırada yer alarak daha fazla ziyaretçi kazanımı elde edebilmek için oluşturulan reklamlara nazaran daha az maliyetli, daha fazla performanslı bir çalışmadır. Fakat hem SEO stratejilerini uygulayarak hem de reklamlar ile ilerleyiş gösteren bir web sitesi arama motorlarında daha iyi sonuçlar alabilir.

SEO Nasıl Yapılır?

SEO bir takım işidir. Herhangi bir web sitesi sahibi SEO hizmeti almak istediğinde herhangi bir takıma sahip olmayan tek bir kişiye ödeme yapması durumunda SEO’da başarılı olabileceği performans düzeyi azalır. Bir ekibe sahip olan ve profesyonel yetkinlikle SEO uzmanlarının bulunduğu firma ile SEO’da başarılı olabilmek daha kolaydır.

SEO, arama motorlarında üzerinde deneyimler elde edilerek ve teknikler geliştirilerek oluşturulan bir çalışmadır. Arama motoru optimizasyonunda web sitesinin kullanıcı deneyimini iyileştirebilmek için çeşitli adımlar atılır.

SEO’da başarılı olabilmek için yapılabilecekler listesi:

  • Teknik SEO optimizasyonu
  • İç SEO optimizasyonu
  • Dış SEO optimizasyonu

3 ana daldan oluşan SEO, farklı kapsamlar ve stratejiler ile birlikte yapılır. Her bir kapsam kendine özgü stratejileri barındırır. SEO her ne kadar karışık bir yapıya sahipmiş gibi gözüküyor olsa da elde edilen deneyim, uzmanlık ve bilgi birikimi ile kolay bir şekilde yapılabilir çalışmadır.

SEO Çalışmalarının Faydaları Nelerdir?

SEO, reklamlara nazaran size bir çok farklı avantaj sunuyorken daha fazla otoriter duruma gelmeniz nedeniyle internet sitenizin marka bilinirliğini arttırabiliyorsunuz. Daha bir çok farklı avantaja sahip olan SEO çalışmalarını sizler için sıraladık.

  • Satışlarınızı arttırır
  • Daha fazla pazar payına sahip olursunuz
  • Kullanıcı deneyimini ölçersiniz
  • Daha fazla kar elde edersiniz
  • Mağaza ziyaretlerini öğrenirsiniz
  • Marka güvenilirliği oluşturursunuz
  • Marka bilinirliği oluşturursunuz

İç SEO Optimizasyonu Nedir?

Site içi SEO veya diğer adıyla iç SEO optimizasyonu, bir web sitesinin daha fazla kullanıcı deneyimi sunabilmesi adına yapmış olduğu geliştirmelerdir. Örneğin; Sayfanızın daha iyi bir başlığa sahip olması, bir açıklama ve doğru bir URL’e sahip olması iç SEO optimizasyonun başında gelir.

Web sitelerindeki her sayfa benzersiz ve özgün olmalıdır. Her sayfaya farklı bir başlık ve farklı bir açıklama girmelisiniz. Aynı zamanda URL’leriniz anlaşılır yapıda olmalıdır. Site içi optimizasyonu tam anlamıyla burada ele alamayacağız fakat genel olarak nedir? Sizlere maddeli bir şekilde sunacağız.

İç SEO optimizasyonu için gerekenler listesi:

  • Web sitesi için daha yeni ve alakalı, özgün içerikler üretmelisiniz.
  • Her sayfa benzersiz başlıklara ve açıklamalara sahip olmalıdır.
  • İç linklemelere dikkat etmelisiniz.
  • Başlık etiketleri (H etiketi) ardışık bir şekilde olmalıdır.
  • Görselleriniz çok büyük boyutlarda olmamalıdır ve yeni nesil formatlarda yayınlanmalıdır.
  • Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmalısınız.
  • Hızlı açılan ve sayfalar arası geçişin hızlı olduğu bir web sitesi olmalıdır.

Dış SEO Optimizasyonu Nedir?

Site dışı optimizasyon veya diğer adıyla dış SEO optimizasyonu, web sitesinin dışarıdan desteklenerek daha fazla otoriter konumda olmasını sağlayabilecek çalışmalardır. Dış SEO optimizasyonu denilince akla ilk gelen backlink’lerdir. Site dışı SEO çalışmalarında sıklıkla kullanılan backlinkler haricinde sosyal medya hesaplarınız, reklamlarınız ve diğer detaylarda yine önemli kriterler arasında yer almaktadır.

Dış SEO optimizasyonu için gerekenler listesi:

  • Kaliteli backlinklere sahip olmak
  • Sosyal medya hesaplarına sahip olmak
  • Sosyal medya hesaplarında güncel paylaşımlar yapmak
  • Sosyal medya reklamlarını kullanmak
  • PR çalışmaları yapmak
  • Google reklamlarını kullanmak
  • Youtube’da videolar oluşturmak

Backlink hakkında daha fazla bilgi almak için Backlink Nedir? İçeriğimize göz atabilirsiniz. Backlinkleriniz için SEO'da Backlink Stratejisi içeriğimizde işinize yarayacaktır.

SEO’da Anahtar Kelime Nedir? Neden Önemlidir?

Arama motoru optimizasyonunda anahtar kelime olmazsa olmazlar arasında ilk sırada yer alır. Anahtar kelimeleriniz, web sitenizin değerini arttırır ve daha fazla ziyaretçiye ulaşabilmenizdeki kilit noktadır. Anahtar kelimelerinizi internet siteniz için optimize etmelisiniz ve SEO teknikleri ile başarılı sonuçlar almalısınız.

Anahtar kelimeler için önemli olan: Anahtar kelimenin ne kadar aranma hacmine sahip olduğu, rekabet düzeyi ve web sitenizle alaka düzeyi nedir? Bu 3 bağlam ile daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.

SEO’da Yardımcı Olabilecek Araçlar

SEO stratejinizi ölçümlemek, yeni fırsatları ele almak ve daha fazla stratejiye ulaşmak için kullanabileceğiniz bir çok farklı ücretli ve ücretsiz SEO aracı bulunmaktadır. Her araç kendine özgü farklı özelliklere sahiptir.

SEO tekniklerini daha iyi uygulamak için kullanılabilecek araçlar:

  • Google Search Console: Google’dan gelen organik trafiğinizi ölçmek ve takibini yapmak için kullanılabileceğiniz ücretsiz Webmaster aracıdır. https://search.google.com/search-console/about
  • Google Analytics: Sitenize gelen trafiği ölçmek ve daha fazla kullanıcıyı deneyimi oluşturmak için kullanabileceğiniz ücretsiz Webmaster aracıdır. https://marketingplatform.google.com/about/analytics/   
  • Screaming Frog: Sitenizle alakalı sorun, uyarılar ve fırsatları görebileceğiniz gelişmiş SEO aracıdır.
  • Ahrefs: Sitenizin anahtar kelimelerini, backlinklerini takip etmek ve SEO yönünden daha fazla geliştirebilmek için kullanılabilecek SEO aracıdır.
  • Semrush: Sitenizdeki anahtar kelimelerin takibini yapabilmek ve backlinklerini kontrol etmek için kullanabileceğiniz SEO aracıdır.
  • Moz: Sitenizdeki backlinkleri kontrol etmek, analiz etmek ve yeni stratejiler alabileceğiniz SEO aracıdır.
  • Majestic SEO: SEO’yu daha fazla geliştirebilmek için internet sitenizdeki sorun, uyarılar ve fırsatları görebileceğiniz SEO aracıdır.
  • Surfer SEO: İçeriğinizi daha fazla optimize etmek için kullanılabileceğiniz SEO aracıdır.

SEO Tekniklerini Anlamak ve Sonuç

Arama motoru kriterleri her geçen gün daha farklı hale gelmektedir ve SEO'da bununla birlikte arama motorlarına kriterlerine uyumlu halde sunulması gerekir. SEO'yu daha yakından anlamak ve gelişen stratejileri takip edebilmek için blog yazılarımız dahil SEO sözlüğü gibi araçlarımızı kullanabilirsiniz.

BENZER YAZILAR

Bunlar da
ilginizi çekebilir.

Her hafta, website sahipleri için optimizasyon ve iyileştirmeyle ilgili bildiklerimizi paylaşıyoruz.

E-bültene abone olun

SEO Araçları – Uzmanların Kullandığı Araçlar

SEO araçları, SEO tekniklerini herhangi bir internet sitesi üzerinde deneyimlerken oldukça yararlı ..

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı
10 dakika okuma süresi

Gelişmiş SEO Taktikleri İle Organik Trafiği Arttırmak

SEO ve SEO çatısı altında yer alan her bir teknik olay geçmişten günümüze kadar kulağa hep hoş gele..

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı
5 dakika okuma süresi

SEO’da En Çok Yapılan Yönlendirme Hataları

İnternet siteleri için yönlendirmeler hayati önem taşımaktadır. SEO’nun temel arama motoru optimiza..

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı
4 dakika okuma süresi

Hamle sırası sizde!

Hadi Başlayalım

Binlerce kez başarıyla kanıtlanmış
SEO desteğine mi ihtiyacınız var?

Hadi hepimizin aşık olacağı Premium
Backlink’e sahip internet sitesini yapalım.

Binlerce kez başarıyla kanıtlanmış SEO desteğine mi ihtiyacınız var?

Hadi hepimizin aşık olacağı Premium Backlink’e sahip internet sitesini yapalım.

Şimdi Başlayın
Daha iyi bir deneyim için izninizi istiyoruz!

Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.