0%
BACKLİNK PAKETLERİNE ÖZEL %60 NET İNDİRİM!
Backlink

Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı 13 dakika okuma süresi
Backlinkdanismani

Backlink, bir internet sitesinden diğer bir internet sitesine verilen bağlantının adıdır. Türkçe karşılığı ‘’geri bağlantı’’ olarak kabul edilir ve birden fazla farklı türde backlink alma yöntemi vardır. Backlink, SEO için dış SEO yöntemlerinden bir tanesidir ve SEO’ya direkt olarak katkı sağlar.

Backlink’i internet sitenize isterseniz görsel isterseniz metin olarak alabilirsiniz. Google’dan alınan trafiği arttırmak istiyorsanız SEO’nun 3 ana dallarından bir tanesi olan dış SEO yöntemindeki backlink’e dikkat etmelisiniz. En önemli sıralama faktörlerinden bir tanesi olan backlink için 2016 yılında Google tarafından açıklama yapılmıştır ve bir sıralama faktörü olduğu belirtilmiştir.

Backlink Nedir? Neden Tercih Edilir?

Dünya git gide dijitalleşiyor ve dijitalleşme ile birlikte Google gibi arama motorlarında direkt olarak kendisini kullanan kullanıcıya en alakalı ve doğru sonucu gösterebilmek için çeşitli sıralama kriterleri belirliyor. Backlink, bu sıralama kriterlerinden bir tanesidir ve her internet sitesinde bulunmalıdır.

Backlink’i ücretli ve ücretsiz bir şekilde alabilirsiniz. Faydalı bir backlink için kalıcı ve kaliteli bağlantılardan yana olmalısınız. Geçmiş yıllarda sıralama kriterleri çok daha kolay halde iken backlink nedir? Sorusuna çok kolay bir şekilde cevap verebiliyorduk fakat günümüzde backlink hakkında teorilerin yürütülebileceği, planların yapılabileceği ve geleceğe dair çeşitli yöntemlere başvurulabileceği aşikardır. Bir internet sitesinin demir başlarından bir tanesi olan backlink için arama motorları artık çok daha katı bir şekilde davranış göstermektedir.

Backlink alınmak isteniyorsa alınacak olan geri bağlantının tercih edilme sebepleri arasında aşağıdaki özelliklere dayanarak seçim yapılmalıdır:

  • Kaliteli backlink
  • Otoriter backlink
  • Doğal backlink
  • Zararsız backlink

Backlink İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bir sayfadan diğer bir sayfaya giden linklere ‘’backlink’’ adı veriliyorken her sayfadan alınan backlink yeteri kadar faydalı olmayabilir. Bu yüzden internet sitenize backlink ağı oluştururken dikkat etmeniz gereken kurallar vardır.

Bu kuralların arasında ilk dikkat etmeniz gereken aldığınız backlink türüdür. Backlink türleri, birden fazladır ve çeşitli yöntemlerle diğer internet sitelerinden internet sitenize alınabilir.  

Sırasıyla backlink türleri:

  • Dofollow backlink
  • Nofollow backlink
  • Sponsorlu veya ücretli backlink
  • UGC backlink

Dofollow Backlink Nedir?

Güvenli ve bir diğer internet sitesine direkt olarak mevcut sayfanın gücünü aktarabilmek için kullanılan backlink türüdür.

Örnek: <a href=”https://backlinkdanismani.com” rel=”dofollow”>Dofollow backlink örneği</a>

Nofollow Backlink Nedir?

Nofollow tagına sahip backlinkler, Google gibi arama motorları tarafından takip edilmezler. Kısaca bu backlink türünde arama motoruna ‘’bu siteyi destekliyorum ama kefil olmak istemiyorum’’ demiş olursunuz.

Nofollow backlink türünde, Dofollow backlink türünde olduğu gibi sayfa gücü, sizin internet sitenize aktarılmaz. Bundan dolayı dofollow backlink türü kadar bu backlink türü yeteri kadar trafik artışı vermeyebilir.

Örnek: <a href=”https://backlinkdanismani.com” rel=”nofollow”>Nofollow backlink örneği</a>

Sponsorlu & Ücretli Backlink Nedir?

İnternet sitenizde yer alan bir ürün için tanıtım veya internet sitenizi komple tanıtırken linkin ücretli bir şekilde satın alındığını Google’a bildirmek için kullanılan backlink türüdür.

Günümüzde backlink alırken dikkat etmeniz gereken en öncelikli kriter ‘’backlink’lere para ödememektir.’’ Backlink satın alırken satın alınan backlink’lerin doğal ve zararsız olmasına dikkat etmelisiniz.

Örnek: <a href=”https://backlinkdanismani.com” rel=”sponsored”>Sponsorlu backlink örneği</a>

UGC Backlink Nedir?

İlk defa 2019 yılında kullanıma sunulan UGC backlink türü, kullanıcı tarafından oluşturulan içeriği temsil eder. UGC backlink türünü forumlar ve blog yorumları kısmından bol bol alabilirsiniz.

Örnek: <a href=”https://backlinkdanismani.com” rel=”ugc”>UGC backlink örneği</a>

Backlink Neden Önemlidir?

Backlink stratejisi tek başına SEO’da bir anlam ifade etmez. SEO, 3 ana ayrı dala ayrılır ve bu ana dalın içerisinde dış SEO yöntemi olarak backlinkler gelmektedir. Backlink alarak internet sitenizin sıralamasını iyileştirebilir, otoritesini arttırabilir ve anahtar kelimelerinde günden güne gelişmeler görebilirsiniz.

Backlink tam olarak şu işe yarar:

  • Sıralamaları yükseltir.
  • Google’a yeni sayfaların bulunabilmesini gösterir.
  • Güvenilirliğiniz artar.
  • Otoriteniz artar.
  • Trafik alabilirsiniz.

Backlink Nasıl Kontrol Edilir?

Backlink profilinizi analiz etmek ve gelen backlink’lerinizi görmek için Google Search Console’u kullanabilirsiniz. Fakat hem kendinizin hem de rakiplerin backlink ağını görmek için ücretli araçlardan yararlanmalısınız. Her ne kadar sınırlı bir şekilde kullanıma sunuluyor olsa da Google’ın kendi resmi aracı olan Google Search Console oldukça işe yarar bir konsoldur. 

Backlink kontrolü yapmak için:

  • Google Search Console’u açın ve giriş yapın.
  • Soldaki menü üzerinden ‘’Bağlantılar’’ sekmesine tıklayın.

Sayfa üzerinde birden fazla öğe göreceksiniz. Her birisinin anlamı farklıdır ve işinizi kolaylaştırabilecek farklı önerilere sahiptir.

Örneğin;

  • Harici bağlantılar – Sitenize gelen harici bağlantıları gösterir.
  • En çok bağlantı verilen sayfalar – En fazla link verilen sayfalarınızı gösterir.
  • En çok bağlantı veren siteler – En fazla link veren siteleri gösterir.
  • En çok bağlantı verilen metin – En çok kullanılan metinleri gösterir.

Kaliteli Backlink Nedir?

Kaliteli backlink kavramı aslında Google tarafından bilinmeyen ve tanınmayan bir kavramdır. Google’a göre her link kaliteli olabilir fakat kaliteli bir link kavramındaki ilk algı, backlink alınacak sayfanın ‘’iç, dış ve teknik SEO’’ bakımından kusursuz olması gerekir. Kendi sektörünüzle bağlantılı olan backlinklere sahip olmak sıralamalarda daha üst sıralarda daha kolay bir şekilde yer almanızı sağlayabilir.

Diğer bir yönden bakıldığında kaliteli backlink, yapay ve otomatik bir şekilde oluşturulmuş backlink’ler değildir.

Backlink Alırken Size Önerilerimiz

Baclink için Türkiye dahil tüm dünyada inanılmaz bir bilgi kirliliği var. Neredeyse herkes tarafından backlink hakkında teoriler üretiliyorken backlink’in gerçek anlamını ve stratejisi öğrenmek size yetecektir.

  • Çok fazla linke sahip olmak sizi sıralamalarda üst sıralara çıkartmaz.
  • Nofollow linkler geçmişe kıyasla artık dofollow backlink türüne göre aynı kıyasta olabilecek türden backlink türüdür. Nofollow linkler önemsiz değildir ve bir internet sitesi için gereklidir.
  • Semrush, Ahrefs, Moz veya diğer 3. Parti araçlar backlink’ler hakkında bilgi veremez. Bu araçlar, kendileri tarafından oluşturulan metrik değerler üzerinden size bilgi aktarırlar. Bundan dolayı Google, 3. Parti araçların sunmuş olduğu hiçbir metrik veriyi dikkate almaz. Bu araçlar üzerinden almış olduğu veriler ile internet sitenizin backlink ağı kalitesini ölçmemektedir.

Sonuç

Backlink her zaman bir internet sitesi için önemli sıralama faktörü olarak kalacaktır. Google’da daha üst sıralara geçiş yapabilmek için SEO’yu dikkatli bir şekilde kullanıp backlink’i asla göz ardı etmemeyi tercih etmelisiniz. Hızlı bir şekilde link kazanmak, çok fazla link almak internet sitenize yarar değil zarar getirebilir.

Çok fazla link almak yerine daha kaliteli ve yüksek otoriteli linkler alırsanız sıralamalarınız artışa geçebilir. Backlink alırken mutlaka diğer rakiplerinizin backlink’lerini kontrol edin ve rakiplerinize göre backlink analizi yaparak backlink stratejisi oluşturun. 

SEO hakkında bilgi almak için SEO Nedir? Adlı içeriğimize göz atın.

BENZER YAZILAR

Bunlar da
ilginizi çekebilir.

Her hafta, website sahipleri için optimizasyon ve iyileştirmeyle ilgili bildiklerimizi paylaşıyoruz.

E-bültene abone olun

Search Console Regex Kullanımı

Google internet sitenizin arama motoru performansını görebilmeniz ve daha fazla performansa dayalı ..

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı
2 dakika okuma süresi

Backlink Nedir? Ne İşe Yarar?

Backlink, bir internet sitesinden diğer bir internet sitesine verilen bağlantının adıdır. Türkçe ka..

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı
13 dakika okuma süresi

SEO Nedir? Arama Motoru Optimizasyonu

SEO (Arama Motoru Optimizasyonu), web internet sitesinin değerini arttırmak üzere çeşitli yöntemler..

Backlinkdanismani Backlink Danışmanı
15 dakika okuma süresi

Hamle sırası sizde!

Hadi Başlayalım

Binlerce kez başarıyla kanıtlanmış
SEO desteğine mi ihtiyacınız var?

Hadi hepimizin aşık olacağı Premium
Backlink’e sahip internet sitesini yapalım.

Binlerce kez başarıyla kanıtlanmış SEO desteğine mi ihtiyacınız var?

Hadi hepimizin aşık olacağı Premium Backlink’e sahip internet sitesini yapalım.

Şimdi Başlayın
Daha iyi bir deneyim için izninizi istiyoruz!

Web sitemizde gezinme deneyiminizi geliştirmek, size kişiselleştirilmiş içerik ve hedefli reklamlar göstermek, web sitesi trafiğimizi analiz etmek ve ziyaretçilerimizin nereden geldiğini anlamak için çerezleri ve diğer izleme teknolojilerini kullanıyoruz.